Nobis Hotel Copenhagen

Posted in Projects on 18 October, 2017

The Nobis Hotel Copenhagen has opened with the Swedish firm of Wingårdh Architects designing all aspects of the hotel’s renovation. The interiors strike a balance between preservation and innovation. The result is a hotel in which freestanding, custom-designed furniture comes to the fore…

On Niels Brocks Gade 1 in Copenhagen stands a building that has drawn the attention of admiring gazes for generations. The magnificent original building was designed in 1903 for an insurance company, and was later home to the Royal Danish Academy of Music. After standing vacant for an extended period, the building now welcomes the Nobis Hotel Copenhagen, which is opening today.

The Swedish firm of Wingårdh Architects has redesigned the interior of the hotel. They have done so with a light touch, carefully preserving the neoclassicism of the original building—the affluent elegance, the spaciousness, and the beautiful detailing. At the same time, the updated interior is carried by the clean design and playful flourishes of some new furniture and colors. Intense blue-green tones have been incorporated into the seventy-seven guest rooms, with additions to the original décor clearly articulated as freestanding objects. The materials are sourced directly from nature: marble, wood, leather, and wool. Much of the interiors have been custom designed to realize Nobis’s mission of providing a warm and relaxed hotel environment.

“By basing our work on Nobis’s own visions for the new hotel and on the given conditions of the site, the design of the interior becomes integral to the project as a whole,” says Helena Toresson, an interior designer at Wingårdh Architects. “That creates a fidelity to the brand objectives that would have been impossible to achieve if we had relied on a selection of off-the-shelf furniture.”

The guest rooms feature custom-designed steel-framed beds combined with wardrobes, stools, benches, and desks made from wood and natural leather. Here the art that usually hangs on the walls lies instead on the floors, incorporated into the expressive woolen rugs found on every level. The bathrooms have freestanding vanity cabinets with coordinating mirrors. And in the lobby the guests are met by a reception desk of cast concrete, a reference to the fact that the original building was one of the first to be constructed of the material. From the lobby, the monumental staircase has been extended downward, leading to the restaurant. The courtyard wing is an addition from the 1960s that is now clad in copper sheeting and glass, the irregular pattern varying in both length and width in an homage to Le Cobusier’s convent La Tourette.

Join our mailing list

Click here to Join
  Join our mailing list
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly.Update my browser now

×