Corinthia London

Posted in News, Projects on 17 April, 2019

Following the addition of some beautiful new spaces including 11 suites and Kerridge’s Bar & Grill, Corinthia London, in the heart of the West End, unveiled its new look at the end of last year.

Orginally opening its doors in 2011, Corinthia London, has 283 rooms, 51 suites and seven penthouses. The five star hotel is housed within former Ministry of Defence headquarters in Whitehall, London.

Founded by the Pisani family of Malta, the Corinthia portfolio includes the flagship Corinthia London, which recently underwent a number of renovations,

which included 11 new suites designed by G.A Design, the original designers of the hotel, and the addition of Kerridge’s Bar & Grill, Tom Kerridge’s first London restaurant designed by David Collins Studio, again a designer invited back to work on the property.

The new London and Garden suites have been formed from two guestrooms with the dual-aspect London suite being the larger of the two. Bedroom windows overlook the courtyard while the living room offers a

fantastic view of Whitehall. This suite now also features a guest WC and cloakroom plus a generously sized ‘his and her’ walk-in wardrobe. Ample storage space is something that is becoming increasingly more important to guests and so this was accommodated for in both new suites.

Coffered ceilings, which add ambience to a space without the need for spot lights, are also a new feature in these suites. In order to add these, the rooms were stripped to their bare bones before being reconstructed. On the walls, different mouldings have been selected for each room. In the Garden Suite a rectilinear style has been chosen to look like garden trellis, whilst a more classical style of moulding can be found in the London Suite as a nod to the heritage of the building.

The style of artwork differs for each suite in keeping with their overall design. In the Garden Suite, a more organic style of art has been chosen to represent what may be seen as a typical British garden, whether in tone, texture or colour. This theme is carried through to the carpets, which feature London plane tree leaves, carved into the design as if fallen from the trees that line the streets outside.

In contrast, the cool and minimal aesthetic of the London Suite has been used to showcase a more contemporary selection of British artwork. Bold geometric shapes in vibrant colours bring energy to the room in the form of hard edged paintings and abstract expressionism and represent the diversity of the city.

The hotel’s ‘heart’ is affirmed within the Crystal Moon Lounge with its two tonne Chafik Gasmi designed chandelier, which is made up of 1,001 individually lit Baccarat crystals, while a single red Bauble within depicts the heart and soul of the hotel taking centre stage, this is a hub of activity, a main circulation area, it is elegant and understated but commands respect. Within these spaces the eclectic mix of furniture and artwork with comfortable, relaxing sofa groups help to give a residential feel.

The Northall Restaurant is a bright and airy space designed as a space reflecting traditional detailing and daring colour. With a brush grain silver/grey timber floor, the bar and restaurant spreads over two main sections for dining and hosts an open kitchen section linking the two. Antique bevelled edged mirrors reflect original period details. A sense of purpose is set by introducing a large wine display that is complemented by an artisan British cheese unit and a further, more eye-catching wine display with up to 300 bottles. The central bar counter and tables with Carrara marble tops surround this area and offer a chic and informal dining experience. The nose of this space features a mezzanine level, which itself connects through to the meeting room level of the hotel. The coffered ceiling is thanks to the discovery of a small section of the existing coffer detail found only during the demolition stage, it was unearthed from above three other existing false ceilings and has led to other aspects for the design of this space.

Adjacent to The Northall Restaurant is Bassoon: a relaxed and intimate cocktail bar with a hint of theatre. It’s main feature has to be the stunning seven-metre long piano, which forms the bar’s counter. Bassoon is a music bar for the next generation, highlighting the parallels between music and design, providing a discreet and luxurious setting combined with exceptional service and touches of art deco design.

Kerridge’s Bar & Grill, designed by David Collins Studio is an almost 400-square-metre restaurant and bar created in collaboration with Tom Kerridge for his first London restaurant, which opened in September 2018. The Studio’s design transformed this grand high-ceilinged dining room into a bustling, lively hall with a focus on the food and drink. The creation of defined areas of activity celebrates the provenance of ingredients, and promotes intimacy and exudes comfort.

Walking into the bar and restaurant, a pewter and brass host stand is on the right. The bar is separated from the dining area by a central wall in timber with an antique mirrored panel. The floor is a vine mosaic and the walls are dark timber, with the exception of an art gallery area with recessed shelving for sculptures, as well as places for hanging art, all set against a dramatic green wall. The high-vaulted ceiling is surrounded by a frieze, with a green coloured ceiling above. The columns throughout the bar and restaurant are stripped bare, with marble bases and are subtly lit from above.

In the dining room there is a change in the colour palette with a light tone of red leather upholstered dining chairs and deep button-backed banquettes. In the centre of the restaurant sit two sets of banquet seating, separated through a timber frame with a decorative mesh detail. Marbled table tops have timber edging with a leather and metal eyelet trim. Two tables have been designed by the multimedia and collage artist Robi Waters, who is recognised as one of the top creatives in the UK. These two tables are inlaid with brightly coloured layers of materials set within resin and then stained.

The hotel also features Europe’s largest spa facility at 3,300-square- metres over four floors. As ESPA’s flagship spa, it features an indoor pool, plunge pool, a glass enclosed sunken sauna, wet rooms, sleeping and relaxation pods, 17 treatment rooms and 12 fireplaces arranged around the entire spa.

The design of the spa is all curves, with a luxurious sense of space, energy flow, soothing colours and tactile finishes. The design direction was developed together with ESPA, to challenge the typical spa interior; to make the spaces glamorous, exciting and innovative. This entailed breaking down each element and rebuilding it from the function and emotion each space created.

Join our mailing list

Click here to Join
  Join our mailing list
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly.Update my browser now

×