Nulty Lighting Features

Posted in Products on 29 November, 2018

Metamorphosis through Light

Nulty Designs Lighting Scheme for Chameleon-like Office Space in Mayfair, London

A highly-ambitious lighting project, Nulty is pleased to have worked in close partnership with office fit out specialists Modus and interior designer DaeWha Kang, on the new London headquarters of Vedanta, a global mining and metal company.

This is an uber-flexible executive space in Mayfair, where the boardroom, offices, meeting rooms and hall of mirrors transforms into a large open-plan events space. This 860sqm multipurpose project is characterised by its innovative, chameleon-like design features throughout, where the lighting plays a key role in affecting the metamorphosis of the space.

In the reception area, the lighting is composed of a combination of indirect and low-glare spotlights creating pools of light on the attractive white marble floor. The eye is then drawn toward a large sliding door, a light portal framing the monolithic sliding door’s perimeter.

The door opens up into a multipurpose space, which has the look and feel of a celestial, otherworld.

The main iteration of this space takes the form of a hallway of mirrors with six working areas and the chairman’s office extending off of it. A series of seven large (1250mm x 750mm) elliptical lights, (referred to as ‘moons’) are recessed into the sweeping, 3-dimensional Corian ceiling, emphasising the ethereal quality of the light filtering in.

Produced by Nulty Bespoke, the moons are the source of a wide variety of functions, providing five dynamic white effects for day-to-day use, and a multitude of colour-changing effects when the space opens up as an events space. There are 68 individually controllable pixels within its thermally formed, dome-shaped, matt acrylic diffuser. The perimeter of the fixture is surrounded by a ring of 18 small downlights extending its versatility further by projecting pools of light, designed to replicate shafts of daylight.

At the end of the hallway, banquette seating with integral linear uplights illuminate the walls and window reveals. Throughout the floor are tiny uplights with internal faceted crystals creating a particularly radiant effect, designed to be employed during evening events. The clever interplay between low and high-level lighting, creates a dynamic atmosphere throughout.

There is one larger version of the elliptical fixture in the chairman’s office referred to as a ‘sun’, measuring 1800mm in diameter and surrounded by 30 individual spotlights.

The innovation of the space is illustrated best when the mirrored walls and meeting room partitions disappear, moving on a series of tracks into the ceiling. The walls are stored in pockets to the side transforming the various rooms into a single, large open-plan events space with all remarkable 15 moons and the sun strikingly revealed.

Separate from this dramatic events space is a boardroom featuring a rectangular architectural feature in the ceiling, housing acoustic fabric panels punctuated by small downlights. One of the meeting rooms serves a dual purpose as a bedroom, with a Murphy-style bed appearing from within a feature joinery wall. The lighting within the wall, transforms the space from a bright working space into a warm, domestic feeling bedroom at the touch of a button.

All lighting functions are run by a bespoke DMX control system ensuring a smooth and quick transition. The technical interface controlling the lighting has been designed to be highly user-friendly. Lighting requirements can be adjusted by scene selections as well as traditional dimming or separated into more specific functions via wireless tablets. By designing the controls to mimic the elaborate flexible wall systems, the controls remain easy to use no matter which of the many spacial configurations are deployed.

Lighting plays a crucial role in the emotional state of visitors to the space, as algorithms and motion sensors allow light to track users’ movements, providing a type of ethereal companion in this thoughtfully designed project.

Oculus Light Features

Nulty Bespoke has completed the design and installation of several custom luminaires for the newly refurbished Mayfair offices of global mining and metal company Vedanta.

Tasked with turning the sculptured Corian ceiling into a stunning diffused light feature, Nulty Bespoke has installed sun and moon LED luminaires throughout the communal areas of the office and meeting rooms, creating a dramatic feature ceiling that is sensor activated and supports the multi-purpose office space. The oculus shaped light features enhance the space creating an extra layer of depth and adding additional drama to the interiors.

Each lighting piece is sealed into the ceiling for a flush finish. The metal frame surrounding the domes are finished to match the Corian ceiling and complemented by a matt acrylic vacuum formed diffuser. Punctuating the edge are gloss black bespoke downlights that project pools of light below and replicate shafts of daylight pouring into the space.

The luminaires are individually controllable and project a dynamic white light and RGB effect across the surface. Pixel- based colour change effects can be turned on for events, providing the space with further flexibility.

Ollie Yates, Product Creation explains, “We wanted to provide the client with a completely dynamic light source that could adapt to the various uses of the space. The lighting feature effortlessly blends in with the ceiling whilst providing the correct level of illumination for events and day-to-day use.”

Join our mailing list

Click here to Join
  Join our mailing list
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly.Update my browser now

×